Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Arbetsmarknadsutbildning

Servicetekniker tunga fordon/arbetsmaskiner – rekryteringsutbildning


Lantmännen Maskin, Swecon och Mercedes-Benz tunga och lätta lastbilar behöver fler tekniker. I samarbete med Arbetsförmedlingen, Yrkesakademin och Lernia har vi tagit fram en utbildning som är anpassad till dessa företags behov, där teori och praktik kommer att varvas.

Om utbildningen

Utbildningen beräknas till 43 veckor. Lektionerna varvas med praktiska övningar, studiebesök på Lantmännen Maskins, Swecons och Mercedes-Benz anläggningar, självstudier och grupparbete. Utbildningen börjar med tre veckors test och kartläggning. Sedan följer yrkesmodulen med inriktning servicetekniker.

Du kommer också att vara ute på arbetsplatsförlagt lärande på Lantmännen Maskins, Swecons och Mercedes-Benz verkstäder under utbildningen.

För vem passar utbildningen?

Utbildningen passar till dig som är praktiskt lagd, är tekniskt intresserad och ser positivt på att arbeta i omväxlande miljöer direkt mot kund, i verkstad och på fältet. Du gillar att lösa problem, är serviceinriktad och trivs i mötet med andra.

Du har B-körkort (eller att det är klart vid kursens slut), grundläggande datorkunskap, förstår engelska och har goda kunskaper i svenska i tal och skrift. 

Lantmännen Maskin ingår i koncernen Lantmännen som är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel och ägs av 29 000 svenska lantbrukare. Division Maskin, en av 4 divisioner i koncernen, importerar, marknadsför, säljer och underhåller lantbruksmaskiner, anläggningsmaskiner, smörjmedel och kemiska underhållsprodukter i Norra Europa. Ett av bolagen i divisionen är Lantmännen Maskin AB med 720 anställda och verksamhet på drygt 50 orter i Sverige. I Skåne: Staffanstorp, Mörarp, Kristianstad, Tomelilla och Skurup.

 

 

Swecon Anläggningsmaskiner AB är återförsäljare av Volvo Anläggningsmaskiner i Sverige. Swecon-koncernen finns även representerad i de baltiska länderna samt delar av Tyskland. Med cirka 460 anställda och 41 serviceplatser i Sverige kan Swecon erbjuda ett komplett sortiment av anläggningsmaskiner, utrustning, reservdelar, service och support. I Skåne har Swecon egen verkstad i Staffanstorp och kontraktsverkstad i Tomelilla och dessutom servas kunderna genom fälttekniker i servicebilar.

 

Mercedes-Benz Sverige AB har sitt huvudkontor i Malmö och Köpenhamn med en gemensam organisation där flera funktioner delar på ansvaret för båda marknaderna. Sammanlagt är det cirka 250 medarbetare som arbetar bland annat med försäljning, marknadsföring, teknik och service. Mercedes-Benz har också avtal med 30 verkstäder för tunga lastbilar samt dessutom 80 verkstäder för transportbilar och lätta lastbilar i hela Sverige. I Skåne har Mercedes egen verkstad i Malmö och återförsäljares verkstäder i Helsingborg och Kristianstad.

För vem

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningstiden är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Utbildningen tar normalt sett inte mer än sex månader. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du en arbetsförmedlare på din lokala Arbetsförmedling och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Efter utbildningen

Det råder brist på tekniker och relativt få utbildar sig till yrket. Utbildningen ger dig mycket stora möjligheter till anställning hos Lantmännen, Swecon eller Mercedes. Du kommer att lära dig tillsyn, felsökning, service och reparation av lastbilar och mobila maskiner inom ramen för dessa företags verksamhet.

Som tekniker kommer du att ha mycket kundkontakt och det är därför viktigt att du har egenskaper som krävs för detta. Du måste kunna anpassa dig till kundens situation på ett serviceinriktat sätt.


Arbetsmarknadsutbildning på Lernia


Säker väg till jobb

Våra utbildningar är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden

Nära samarbete med näringslivet

Under utbildningen får du utveckla dina teoretiska kunskaper i praktiken

Rätt till aktivitetsstöd

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan


Välj kursort

 • Malmö


  • Fårögatan 10
  • Nästa kursstart: Kontakta oss för mer information
  • Längd: 43 veckor
  KURSFAKTA

  Servicetekniker tunga fordon/arbetsmaskiner – rekryteringsutbildning, Malmö

  Utbildningstyp

  Arbetsmarknadsutbildning

  Utbildningslängd

  43 veckor

  Övergripande innehåll • Branschens villkor, arbetsmiljö och säkerhet samt yrkesetik • Lagar och bestämmelser • Reparation av lastbilar och mobila arbetsmaskiner • Dieselmotor, hydraulik och pneumatik • Komfortsystem, styr- och övervakningssystem • Grundläggande el och fordonsteknik • Grundläggande skade- och lackteknik • Tekniska termer och begrepp • Kundbemötande

  Plats

  Fårögatan 10, Malmö

  Nästa kursstart

  Kontakta oss för mer information

  Ansökningsperiod

  Kontinuerlig ansökan

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Vi har infomöte den 23/1 kl. 13.00. Kolla först med din handläggare på Arbetsförmedlingen.
  • När du går en arbetsmarknadsutbildning får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.
  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Vi strävar efter att besvara din förfrågan inom en timme (måndag – fredag 8.30-16.00)

Du är nu inne på en betaversion av lernia.se - för fullständig funktionalitet gå till www.lernia.se Vår betasajt utvecklas - se alla tjänster på lernia.se