Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Yrkeshögskoleutbildning

IT-molnspecialist


Med vår utbildning till IT-molnspecialist blir du riktigt bra på att hjälpa företag och organisationer att migrera över till molnet samtidigt som du kan förvalta tjänsterna som ligger där och säkerställa att allt fungerar som det ska.

Om utbildningen

Framtagen av företag i branschen

Den här utbildningen passar dig som redan kan en del inom datorer och nätverk från exempelvis gymnasiet eller tidigare arbete. Under utbildningen lär du dig såklart mycket om molntjänster så som Microsoft Azure, Office 365, WMWare m.fl. Du lär dig också om olika tjänstemodeller så som IaaS, PaaS och SaaS men också om sakernas internet (IOT), säkerhet i molnet och hur man räknar på affärsnytta, kostnader m.m.

Lektioner och egenstudier

Du kommer ha lektioner på plats i våra lokaler i Stockholm (Liljeholmen) i snitt 2.5 dag i veckan och resterande tid förväntas du lägga ner på egenstudier i form av inläsning, uppgifter och övningar.

Företagen är med och bestämmer

Innehållet och kvalitén i utbildningen ses hela tiden över av företag och nyckelpersoner i branschen. I vår ledningsgrupp sitter representanter från exempelvis Cygate, Spotify, Wise IT, Network Services, Centric, Basefarm, Axians samt Södertörns Högskola.

Lär dig mer om vad en IT-molnspecialist gör.

Hur fungerar undervisningen?

Vi vill att du lär dig det du behöver och att alla våra studenter verkligen får chansen att hänga med på sina egna villkor. Därför har vi ett pedagogiskt upplägg som utgår från problembaserat lärande och byggs upp av dessa byggstenar:

 

Föreläsningar & Inläsning

Undervisning och lektioner med lärare, både teoretiska och praktiska. Du har också avsatt tid för egna studier och inläsning.

Uppgifter & Inlämningar

Du besvarar och lämnar in uppgifter som du får av din lärare, tillbaka får du värdefull feedback och handledning. En del uppgifter gör du själv och andra gör du tillsammans med flera studenter. Som utvecklare ute i arbetslivet kommer du att arbeta mycket i team, så att redan nu öva upp den förmågan är riktigt användbart.

Problembaserat lärande

Problembaserat lärande gör att du ställs inför konkreta utmaningar och uppgifter att lösa. Du blir motiverad att lära dig nya saker hela tiden för att hitta lösningar på problemen. I många uppgifter jobbar du i team med några andra studenter, och ni löser case och problem tillsammans.

Tekniska verktyg

Med hjälp av vår lärportal har du alltid tillgång till lektioner och lektionsmaterial på nätet.

Hjälp & Handledning

Alla ska klara utbildningen, det är vårt mål och det vi jobbar efter. Du har förstås eget ansvar för dina studier men vi gör allt vi kan för att stötta dig. Skulle du halka efter eller behöva extra stöd så ordnar vi det.

Praktikplats

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen och under två praktikperioder på totalt 25 veckor omsätter du dina kunskaper i praktiken.

På företaget får du en egen handledare och får riktiga uppgifter och case att lösa på arbetsplatsen. Studierna mellan praktikperioderna förbereder dig och lär dig det du behöver veta för att verkligen få ut så mycket som möjligt och kunna bidra med riktig kompetens på arbetsplatsen.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Servervirtualisering

Genom den här kursen lär du dig att arbeta med VMWare, Hyper V och Virtual Box för att effektivt kunna designa, administrera och utveckla en molnmiljö.

LIA 1 & LIA 2

I utbildningen finns det två kurser där du arbetar praktiskt ute på ett företag för att omsätta det du lärt dig i praktiken och finslipa dina kunskaper och färdigheter i yrket.

Examensarbete

Examensarbetet ger dig möjlighet att visa upp de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du fått under utbildningen. Detta gör du genom ett självständigt projekt med fördjupning inom ett specifikt ämnesområde.

Avancerad IT-infrastruktur

I den här kursen lär du dig att teoretiskt och praktiskt installera, administrera och konfigurera en Microsoft Windows Servermiljö. Efter kurser kan du driftsätta en skalbar servermiljö och hantera tillhörande tjänster lokalt i molner eller i en hybridmiljö.

Moln och tjänstemodeller

Den här kursen handlar om de olika tjänstemodeller som tillämpas inom molnet. Vi pratar om infrastruktur som tjänst (IaaS), plattform som tjänst (PaaS) och mjukvara som tjänst (SaaS) men också om strukturer kring dessa och deras användningsområden.

Molnsäkerhet

I den här kursen lär du dig om säkerhet i molnet. Du lär dig både om hur tjänster ska konfigureras och sättas upp på rätt sätt utifrån säkerheten men också om hur du kan bedömma behovet av olika olika säkerhetslösningar.

Microsoft Azure

Denna kurs lär du dig hur Microsoft Azure är uppbyggt och vilka funktioner som erbjuds där samt hur de kan tillämpas inom verksamheter.

För vem

För att få läsa den här utbildningen behöver du ha följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

Behörighet till Yrkeshögskolan (läs mer här)

2. Betyg

Lägst betyget E (Godkänd eller 3) i följande gymnasiekurser:

 • Datorteknik 1a/1b (Datorkunskap + Persondatorer)
 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Svenska 1 / SAS 1 (Svenska A / SAS A)

Eller motsvarande kunskaper.

Efter utbildningen

Det behövs specialister inom molntjänster och det är precis vad du blir genom denna utbildning. Efter utbildningen kan du gå ut och antingen vara anställd inom ett företag eller en organisation för att jobba med detta eller arbeta som konsult och träffa olika verksamheter och hjälpa dem med frågor kring molntjänster.

Exempel på fler yrkesroller som utbildningen leder til är; dataspecialist, dataansvarig, IT-ansvarig, datatekniker, konsult mot data och IT-säkerhet.


Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Välj kursort

 • Stockholm Liljeholmen


  • Trekantsvägen 1, 6tr
  • Längd: 2 år
  KURSFAKTA

  IT-molnspecialist, Stockholm Liljeholmen

  Utbildningstyp

  Yrkeshögskoleutbildning

  Utbildningslängd

  2 år

  Poäng

  400 Yh-poäng

  Visa delkurser

  Delkurs

  Poäng

  • Avancerad IT-infrastruktur 60 poäng
  • Microsoft Azure 80 poäng
  • Moln och tjänstemodeller: IaaS, PaaS, SaaS 40 poäng
  • Molnsäkerhet 40 poäng
  • Servervirtualisering VMWare, Hyper V och Virtual Box 40 poäng
  • LIA 1 – Introduktion till yrkesrollen 40 poäng
  • LIA 2 – Arbetsplats och Molnteknologier 60 poäng
  • Examensarbete 40 poäng
  • Summa: 400 poäng

  Plats

  Trekantsvägen 1, 6tr, Stockholm Liljeholmen

  Ansökningsperiod

  Öppet för sen ansökan

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv.
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN.

Du är nu inne på en betaversion av lernia.se - för fullständig funktionalitet gå till www.lernia.se Vår betasajt utvecklas - se alla tjänster på lernia.se