Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Yrkeshögskoleutbildning

Mekanikkonstruktör inom automotive


Vill du ha ett kreativt jobb och skapa framtidens teknik? Som mekanikkonstruktör jobbar du med CAD och skapar framtidens produkter.

Om utbildningen

Som mekanikkonstruktör jobbar du ute hos de stora industrierna och ritar nya produkter och komponenter med hjälp av CAD. Det är en enorm brist idag på mekanikkonstruktörer och företagen rekryterar i princip alla som examineras. Dessutom är det en yrkesroll som har hög ingångslön och goda karriärmöjligheter.

Det är en kortare utbildning för dig som redan har arbetslivserfarenhet (1 år motsvarande heltid) från konstruktion eller motsvarande kunskap från högre studier. Du behöver också kunna en del CAD och konstruktion innan du startar utbildningen.

Samarbete med branschen

Hela utbildningen är framtagen i nära samarbete med stora företag i branschen som också sitter med i ledningsgruppen och styr utbildningens innehåll och kvalité. Ledningsgruppen ser helt enkelt till att du alltid lär dig det som företagen är i behov av så att du med stor säkerhet ska få jobb. Företag som är engagerade i vår utbildning är bland annat Volvo personvagnar, ÅF, Semcon och NEVS.

Lär dig mer om vad en mekanikkonstruktör gör.

Hur fungerar undervisningen?

Vi vill att du lär dig det du behöver och att alla våra studenter verkligen får chansen att hänga med på sina egna villkor. Därför har vi ett pedagogiskt upplägg som utgår från problembaserat lärande och byggs upp av dessa byggstenar:

 

Föreläsningar & Inläsning

Undervisning och lektioner med lärare, både teoretiska och praktiska. Du har också avsatt tid för egna studier och inläsning.

Tekniska verktyg

Med hjälp av vår lärportal har du alltid tillgång till lektioner och lektionsmaterial på nätet.

Problembaserat lärande

Problembaserat lärande gör att du ställs inför konkreta utmaningar och uppgifter att lösa.  I många uppgifter jobbar du i team med några andra studenter, och ni löser case och problem tillsammans. Det är ett roligt och ett realistiskt sätt att jobba på, som kommer lika ditt framtida yrke som mekanikkonstruktör.

Uppgifter & Inlämningar

Du besvarar och lämnar in uppgifter som du får av din lärare och får tillbaka värdefull feedback och handledning. En del uppgifter gör du själv, andra tillsammans med andra studenter. Som utvecklare i arbetslivet kommer du att arbeta mycket i team, så att redan nu öva upp den förmågan är riktigt användbart.

Hjälp & Handledning

Alla ska klara utbildningen, det är vårt mål och det vi jobbar efter. Du har förstås eget ansvar för dina studier men vi gör allt vi kan för att stötta dig. Skulle du halka efter eller behöva extra stöd så ordnar vi det.

Praktikplats

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen och under praktikperioder omsätter du dina kunskaper i praktiken.

På företaget har du en egen handledare och får riktiga uppgifter och case att lösa på arbetsplatsen. Studierna mellan praktikperioderna förbereder dig och lär dig det du behöver veta för att verkligen få ut så mycket som möjligt och kunna bidra med riktig kompetens på arbetsplatsen.

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Systemutveckling (14 veckor)

Lär dig att utveckla i Java och Java-plattformen, fokus ligger på backendutveckling. Kursen ger dig en översikt kring systemutvecklingsbranschen samt över de största utvecklingsspråken och miljöerna på marknaden idag.

Datorkommunikation och nätverk (6 veckor)

Lär dig om hur datorkommunikation fungerar i alla nivåer, allt från det fysiska lagret till protokoll och applikationstillämpningar med fokus på webblösningar. Kursen handlar även om grundläggande säkerhet inom nätverk, webb och kommunikation mellan enheter.

Arbetsmetodik för utvecklare (10 veckor)

Lär dig att strukturera ditt eget arbete kring utveckling samt samarbete i team på en mer teknisk nivå. Kursen handlar bland annat om versionshantering, backup, utvecklingsmiljöer, servermiljöer, lansering och deploy.

Systemarkitektur (10 veckor)

En viktig del av arbetet som utvecklare är att kunna designa system och det är just det denna kurs handlar om. Du lär dig att designa stabila system som är lätta att underhålla och vidareutveckla. Kursen behandlar bland annat UML och OOAD.

Testdriven utveckling (6 veckor)

Under denna kurs lär du dig att arbeta med testdriven utveckling (TDD) samt testmetoder som används inom dessa såsom unittesting och systemtester. Kursen går igenom de största testramverken och hur man integrerar dessa i projekt samt hur man skriver testerna och automatiserar processerna.

Backendutveckling och systemintegration (20 veckor)

Det här är utbildningens största kurs, en hel termin faktiskt, där du fördjupar dina kunskaper inom backendutveckling och integrationen mellan system som är det som yrkesrollen framförallt handlar om.

Praktikplats

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen och under praktikperioder omsätter du dina kunskaper i praktiken.

På företaget har du en egen handledare och får riktiga uppgifter och case att lösa på arbetsplatsen. Studierna mellan praktikperioderna förbereder dig och lär dig det du behöver veta för att verkligen få ut så mycket som möjligt och kunna bidra med riktig kompetens på arbetsplatsen.

För vem

För att få läsa den här utbildningen behöver du ha följande förkunskaper som du kan ha förvärvat genom olika utbildningsformer och/eller i yrkeslivet.

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

Behörighet till Yrkeshögskolan.

2. Betyg

Lägst betyget E (Godkänd eller 3) i följande gymnasiekurser:

 • Matematik 3b eller 3c (Matematik C)
 • Engelska 5 (Engelska A)
 • Fysik 1a (Fysik A)
 • Kemi 1 (Kemi A)
 • Teknik 1
 • CAD 1 (Cad A)
 • Konstruktion 1 och 2 (Konstruktion A och B)
 • Arbetslivserfarenhet (2 år motsvarande heltid) från konstruktion eller motsvarande kunskap från högre studier.

Eller motsvarande kunskaper.

Urval

Om utbildningen får fler sökande än det finns platser så kan du behöva göra ett intagningsprov för att komma in. Provet består i så fall av ett frågor inom matematik, teknik och konstruktion, samt även inom hå̊llfasthetslära för utbildningen inom automotive.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du bra koll på systemutveckling med fokus på backend. Till skillnad från många andra utvecklare är du specialiserad på att utveckla avancerad programvara på serversidan som tillhandahåller information och beräkningar till webbplatser, applikationer och mobilappar.

Efter utbildningen kan du arbeta både som webbutvecklare och systemutvecklare men du har din styrka inom backend. Utbildningen kretsar kring Java och Java-platformen och närliggande tekniker men du kan efter utbildningen även jobba med andra tekniker, såsom C#, .Net, PHP eller JavaScript i backend om du själv sätter dig in i dem, vilket du enkelt gör när du efter utbildningen har en bas att utgå ifrån.


Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Välj kursort

 • Trollhättan


  • Flygfältsvägen 9
  • Längd: 1 år
  KURSFAKTA

  Mekanikkonstruktör inom automotive, Trollhättan

  Utbildningstyp

  Yrkeshögskoleutbildning

  Utbildningslängd

  1 år

  Poäng

  Delkurs

  Poäng

  • CAD, hållfasthet och toleranssättning 45 poäng
  • Ellära och mekatronik 15 poäng
  • Introduktion till yrkesrollen och branschens förutsättningar 10 poäng
  • Koppling mellan CAD och affärssystem 10 poäng
  • LIA - Tillämpad konstruktion 100 poäng
  • Materialval, produktionsmetoder och standard inom branschen 20 poäng

  Plats

  Flygfältsvägen 9, Trollhättan

  Ansökningsperiod

  Kontakta oss för mer information

  Senare kursstarter

  Bra att veta

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv.
  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Vi strävar efter att besvara din förfrågan inom en timme (måndag – fredag 8.30-16.00)

Du är nu inne på en betaversion av lernia.se - för fullständig funktionalitet gå till www.lernia.se Vår betasajt utvecklas - se alla tjänster på lernia.se