Yrkeshögskoleutbildning

Robotprogrammerare, Distans Göteborg


Under ett år förbereds du för att jobba med programmering av robotar och automatiserade system. Du får en unik och efterfrågad kompetens inom branschen vilket också ger dig möjlighet att utvecklas i din karriär.

Om utbildningen

Som programmerare för robotar och automatiserade system utvecklar du ny kod och instruktioner i olika programmeringsspråk som används inom automation. Samtidigt diagnostiserar och åtgärdar du fel. Du skapar löpande dokumentation av en maskinell processmiljö ur ett programmeringsperspektiv och framförallt  jobbar du med att programmerar robotar.

Utbildningen är för dig som har grundläggande kunskaper inom el och minst två års arbetslivserfarenhet från el, elektronik eller industriell underhåll- eller processövervakning. För dig som saknar dokumenterade förkunskaper kan vi erbjuda validering av kunskaper som du skaffat dig på annat sätt.

Utbildningen sker på distans från Göteborg och kombinerar teoretiska kurser med praktiska färdigheter. Varje termin träffas utbildare och studerande tre gånger på plats i Hisings Backa. På platsträffarna sker tentamen, föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Kostnader för resor och uppehälle bekostar du själv.

Lär dig mer om vad en robot-programmerare gör.

Hur fungerar undervisningen?

Vi vill att du lär dig det du behöver och att alla våra studenter verkligen får chansen att hänga med på sina egna villkor. Därför har vi ett pedagogiskt upplägg som utgår från problembaserat lärande och byggs upp av dessa byggstenar:

 

Föreläsningar & Inläsning

Du tar främt del av det utbildningsmaterial som läraren tillhandahåller. Detta är oftast en mix av texter, böcker, videos, ljudklipp och bilder. 

Uppgifter & Inlämningar

Du genomför regelbundet olika uppgifter som du lämnar in till utbildaren för att få konstruktiv feedback. Varje uppgift har en deadline som ska följas men oftast kan du börja med uppgifterna när du vill.

Problembaserat lärande

Problembaserat lärande gör att du ställs inför konkreta utmaningar och uppgifter att lösa. Du blir motiverad att lära dig nya saker hela tiden för att hitta lösningar på problemen. I många uppgifter jobbar du i team med några andra studenter, och ni löser case och problem tillsammans.

Tekniska verktyg

Vi använder en uppsättning webbtjänster för att genomföra utbildningen och du får lätt en översikt över varje kurs, hittar uppgifter och kan ställa frågor via webben.

Hjälp & Handledning

Varje vecka finns en lärare tillgänglig minst 18 timmar. Du kan när som helst kontakta din lärare och få svar inom 1-2 dagar. Dessutom kan du boka in en med din utbildare eller utbildningsledare över telefon, skype eller liknande.

Lärande i arbete

Utbildningen har ett tydligt fokus på yrkesrollen och under utbildningen ingår även lärande i arbete där du omsätter dina kunskaper i praktiken. På företaget har du en egen handledare och får riktiga uppgifter och case att lösa på arbetsplatsen. 

Kurser

Innehållet i utbildningen styrs av en ledningsgrupp som består av företag från branschen och av representanter för de studerande och från Lernia. Tillsammans beslutar vi vad innehållet ska vara så att utbildningen alltid är uppdaterad efter branschens behov och leder till jobb. Preliminärt innehåll och upplägg är som följer.

Programmering bas

Grunderna i programmering; programmeringslogik, datatyper, satsuppbyggnad och villkorssatser. Vi tittar på  programmeringssätt enligt IEC-61131-3 standard; strukturerad text, funktionsblock, ladder, sekvensblock, instruktionslista. Vi går kort igenom de vanligaste programmeringsspråken i automationsgenren.

Programmeringsfunktion och servo/motion

Vi behandlar räknare, pekare, regulatorer, minneshantering, filhantering och statushantering och du får sedan testa dessa på olika sätt. Du lär dig även olika begrepp inom motiontekniken såsom servomotor, stegmotor, PWM, pulståg, NC och CNC. Du får även programmera en servoapplikation med olika funktioner.

Programkonstruktion och programmeringsverktyg

Lär dig grunderna i programkonstruktion, hur man lägger upp funktioner och strukturer för olika processer och når olika mål. Vi läser om källkod, kompilator, maskinkod samt menyer, konfiguration, inställningar, simulering och visualisering. Projekt i olika system med olika programmeringssätt där du felsöker, diagnostiserar och bygger konstanter, variabler och persistent data.

Programmering Robot

Den här kursen handlar om de olika delarna inom robottekniken; programmering, konfiguration, kommunikation, handhavande av robotpendant, manuell körning. Kursen varvar teori med praktiskt användande.

Användargränssnitt, HMI

Human Machine Interface är gränssnittet mellan maskin och människa och vi pratar om vikten av att ett sådant gränssnitt är lättförståeligt och funktionellt. Du implementerar ett styrsystem mot en touchpanel och får visa hur du bygger upp ett gränssnitt med knappar, texter, recepthantering, operatörsinloggning, attribut, kopplingar och macron.

Automation applikationer

Vi fokuserar på hur man planerar och implementerar styrsystem i olika applikationer, vilken typ av utrustning som är lämplig till just en specifik funktion och vad som är mest kostnadseffektivt. Ett antal faktorer kan vara betydande då man behöver automatisera en befintlig produktion eller bygga upp den från start med hög automationsnivå. Dessutom förståelse av takt-tid, produktionsflöden, och mer.

Konfiguration och programmering av säkerhets-PLC

Lär dig använda minst en form av Säkerhets-PLC - ett sätt att hantera säkerhet i maskinell miljö. Lär dig att programmera ett enklare system med basfunktioner som tillämpas i maskinell miljö och konstruera en säkerhetskrets med olika villkor och händelser.

PLC hårdvara, fältbussar och signalhantering

Vi går igenom hur ett PLC fungerar och vilka som finns på marknaden. Vi tittar på hur systemen fungerar med olika moduler och installationsteknik och du lär dig hur man kopplar in olika hårdvaror. Dessutom olika kommunikationssätt, typer och dialekter på marknaden. Vi behandlar fältbussystem och hur de fungerar på en djupare nivå. Slutligen lite begrepp som digitala signaler, pulser, analoga signaler och deras användningsområden.

LIA, praktisk tillämpning av programmering

Du är ute på ett företag och genomför programmering i skarp läge. Du har en handledare på företaget som hjälper dig och du får chans att både testa på yrket och se vad dina kunskaper från utbildningen räcker till.

För vem

För att få läsa den här utbildningen behöver du ha följande:

1. Behörighet till Yrkeshögskolan

2. Betyg

Lägst betyget E, Godkänd eller 3 i följande gymnasiekurser:

 • Matematik 2 eller Matematik B
 • Praktisk ellära eller Ellära A och Växelström trefas och Elkvalitet
 • Minst två års arbetslivserfarenhet från el, elektronik, industriell underhåll- eller processövervakning. Yrkeskunskaper kan valideras.

Urval

Om utbildningen får fler sökande än det finns platser så görs det ett urval som baseras på ett par olika faktorer: matematik, teknik och ellära samt yrkeserfarenhet.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du jobba som robotprogrammerare, programmerare inom automation eller automationsingenjör. Du har lärt dig de olika programmeringsspråken som används inom automation och hur man diagnostiserar och åtgärdar felkoder. Du kommer att kunna skapa löpande dokumentation av en maskinell processmiljö ur ett programmeringsperspektiv samt programmera robotar för gällande applikationer.

Yrkeshögskola på Lernia


9 av 10 får jobb direkt efter examen

Eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med näringslivet

1/3-del av utbildningstiden är på ett företag

Optimal möjlighet att knyta värdefulla kontakter för jobberbjudanden

Kostnadsfritt och CSN-berättigande

Ger dig ekonomisk trygghet under studietiden


Kursfakta

Plats

Distans Göteborg

Utbildningstyp

Yrkeshögskoleutbildning

Utbildningslängd

1 år

Poäng

200

Delkurs

Poäng

 • Användargränssnitt, HMI 20 poäng
 • Automation applikationer 10 poäng
 • Dokumentation programkonstruktion 15 poäng
 • Konfiguration och programmering av säkerhets PLC 10 poäng
 • LIA, praktisk tillämpning av programmering 40 poäng
 • PLC hårdvara, fältbussar och signalhantering 20 poäng
 • Programkonstruktion och programmeringens verktyg 20 poäng
 • Programmering bas 30 poäng
 • Programmering funktion och servo/motion 20 poäng
 • Programmering robot 15 poäng

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Kontakta oss för mer information

Bra att veta

 • Kurslitteratur betalas av den studerande själv
 • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN
 • Obligatoriska träffar i Göteborg 3 gånger/termin.

Ansökan


Ansök direkt

Ansökan görs via ett system där du kan söka till flera av våra utbildningar samtidigt. Starta gärna din ansökan nu och gör klart den om några dagar, när du hittat alla betyg och andra dokument du ska skicka in!

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Vi strävar efter att besvara din förfrågan inom en timme (måndag – fredag 8.30-16.00)

Du är nu inne på en betaversion av lernia.se - för fullständig funktionalitet gå till www.lernia.se Vår betasajt utvecklas - se alla tjänster på lernia.se